Är moral något psykologiskt eller rentav något biologiskt?

Hur skapas vår moral egentligen? I det här avsnittet får vi bland annat träffa forskaren Paul Zak som berättar varför han tror att oxytocin (Det han kallar ”den moraliska molekylen”) är ansvarig för förtroende, empati och andra känslor som hjälper till att bygga ett stabilt samhälle.

 


Vad skapar psykologiskt välmående och en god psykisk hälsa?

Vad skapar en hållbar lycka över tid? Vad ger bara kortvariga positiva känslor, likt ett tomtebloss? I det här avsnittet får vi möta professor Robert Waldinger som är projektledare för den längsta och största tidsseriestudie som studerat psykologiskt välmående och lycka.

 


Du kan inte köpa lycka för pengarna – eller kan du det?

I det här avsnittet tittar vi närmare på frågeställningen om pengar kan göra oss lyckliga. Du får se ett reportage där Dr Mark Williamson som är ordförande för organisationen Action for Happiness tillsamans med med Emma Seppälä från Stanford University diskuterar ny forskning som fokuserar på pengar, lycka och hur vi spenderar vår tid.

 


Hur kan man möta motgångar och kriser på ett funktionellt sätt?

I det här avsnittet fokuserar vi på att utreda vilka copingstrategier individer med en god psykologisk motståndskraft använder då de går igenom kriser, möter motgångar och drabbas av oväntade negativa livshändelser. Vi vår möta Dr Lucy Hone, forskare och expert inom området resiliens. Hon hade ingen aning om att hennes personliga resa skulle ta henne till en mycket mörk plats och att hennes kunskap om psykologisk motståndskraft helt plötsligt skulle sättas på prov genom det trauma som de flesta föräldrar fruktar allra mest. I avsnittets kraftfulla och modiga samtal med Dr Hone delar hon de tre strategierna som fick henne genom en ofattbar tragedi – och erbjuder en djupgående inblick i mänskligt lidande. Dr Lucy Hone är chef för Nya Zeelands Institute of Wellbeing & Resilience, är en akademisk forskare av rang och en bästsäljande författare.